Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

«Η αισθητική ενεργοποίηση των ευτελών υλικών»
Οκτώβριος 2013  

Γράφει Ο κριτικός τέχνης Χρήστος Ν. Θεοφίλης, επιμελητής της έκθεσης
 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ. Πρώτη έκθεση – ενότητα το 1988 με τον Δημήτρη Περδικίδη στην αίθουσα «Το Τρίτο Μάτι» του Νίκου Διομήδη Πετσάλη. Η δεύτερη το 2008 στη FIZZ της Γιάννας Γραμματοπούλου με την συμμετοχή Δέκα καλλιτεχνών, Δ. Αγραφιώτη, Ν. Αλεξίου, Α. Αντωνόπουλου, Μ. Αρφαρά, Γ. Γυπαράκη, Μ. Ζαχαριουδάκη, Χ. Κοντοσφύρη, Α. Σκούρτη, Π. Χαραλάμπους, Μ. Χάρου και 8 - 29 Ιουνίου 2013στην Epsilon Art Gallery της Εύης Παντελέων στο Λουτράκι με την συμμετοχή των Σ. Ανδρουτσακη, Μ. Βασιλακη, Λ. Δημητροπουλου, Η. Χαριση.


"Mετά την αποδόμηση..."
Η εικαστική συνάντηση των δέκα καλλιτεχνών ΜΙΧΑΛΗ ΑΡΦΑΡΑ, ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΩΤΣΟΥ. ΛΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΚΑΖΙΑΛΕ, ΧΑΡΗ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗ, ΕΛΕΑΝΝΑΣ ΜΑΡΤΙΝΟΥ,
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΟΡΤΑΡΑΚΟΥ, ΜΑΓΔΑΣ ΣΙΑΜΚΟΥΡΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ, ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΡΟΥ και του γράφοντος απεύχεται τη μία και μοναδική εννοιολογική ταυτότητα. Η έκθεση προτρέπει στο διάλογο ταυτοτήτων.
Η συνάντηση δεν απαντά στο ερώτημα τι είναι τέχνη. Τα έργα της έκθεσης είναι πριν από τη διαδικασία, είναι πριν από την ίδια την τέχνη και τα δεσμά της. Το αθέατο μετασχηματίζεται σε ορατό μόνο στην ιερή σιωπή των εργαστηρίων.
Τα δομικά υλικά της έκθεσης είναι η αποδόμηση της ύλης και η αναχαρτογράφησή της. Το απόθεμα μνήμης. Η σοφία της καρδιάς απέναντι σε κάθε ολοκληρωτισμό-κέλυφος και ποτέ έως το έρεβος του εγώ. Έργα με ευτελή υλικά στην ποιητική της χειρονομίας και του ενστίκτου.

Υ. γ. προηγήθη όλων η έκθεση που επιμελήθηκα το 1984 στην αίθουσα τέχνης ΑΝΤΗΝΩΡ του Λουκά Λουκακη με τον τίτλο ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ και με κεντρική εικαστική φωνή την συμμετοχή του Αλέξη Ακριθακη.





"Το νήμα ττης στάθμης"